Nieuwe impuls voor afvalscheiding in Middelburg

      Geen reacties op Nieuwe impuls voor afvalscheiding in Middelburg

Nieuwe impuls voor afvalscheiding in Middelburg

De gemeente Middelburg wil huishoudens stimuleren om nog beter afval te scheiden. Hoe minder vaak inwoners in 2021 hun grijze rolcontainer laten legen of restafval in de ondergrondse container storten, hoe minder ze hoeven te betalen. Zo hebben inwoners meer invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

De gemeenteraad heeft de afvaltarieven voor 2021 vastgesteld.
Anders dan voorgaande jaren, wordt de afvalstoffenheffing in 2021 gesplitst in een vast jaartarief en een variabel tarief. Het vaste tarief is lager dan de afvalstoffenheffing van 2020, omdat er nu ook een variabel deel bij komt. Voor een eenpersoonshuishouden bedraagt het vaste tarief € 237 en voor een meerpersoonshuishouden € 250. Dit tarief wordt vooraf, dus begin 2021, in rekening gebracht.

Tarief per keer voor weggooien restafval
Daarnaast houdt de gemeente bij hoe vaak huishoudens restafval weggooien. Hiervoor wordt een tarief per keer gerekend. De hoogte daarvan hangt af van het inzamelmiddel: voor een grote rolcontainer van 240 liter is dat € 8,00 voor een kleine rolcontainer van 140 liter is dat € 4,67 en voor het storten in een verzamelcontainer is dat € 1,33. Zo betaalt iedereen per liter evenveel. Begin 2022 wordt de optelsom gemaakt en wordt het variabele tarief doorberekend.
Deze tarieven gelden alléén voor restafval. Voor ander huishoudelijk afval zoals PMD (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken), GFT en etensresten, textiel, glas en papier wordt geen tarief per keer gerekend.

Eerste keren legen of storten inbegrepen in vast jaartarief
Overigens gaat de teller voor het variabele tarief nog niet meteen lopen. De eerste keren legen of storten zijn namelijk al inbegrepen in het vaste jaartarief. Voor een grote rolcontainer zijn de eerste drie keer en voor een kleine rolcontainer de eerste vijf keer legen zonder extra kosten. Het storten in de verzamelcontainer kan de eerste achttien keer zonder extra kosten.

Inwoners ontvangen nog informatie
Inwoners ontvangen een brief met folder over de tarieven. Voor inwoners die te maken hebben met veel medisch afval (zoals stoma-, incontinentie- of dialysemateriaal) of die in aanmerking komen voor kwijtschelding zijn er regelingen.

Minder restafval: beter voor het milieu en de portemonnee
Door ons afval te scheiden, kunnen we meer afval hergebruiken en is er minder restafval. Dus wordt er ook minder afval verbrand. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Het is ook een besparing, omdat de verbranding van restafval geld kost. In het restafval zit nu nog veel afval dat opnieuw gebruikt kan worden. Er worden dan nieuwe producten van gemaakt. Denk aan compost van groente-, fruit- en tuinafval of nieuwe producten zoals emmers van hergebruikt plastic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.