Minder vervuilende bedrijven aan Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland

Nieuw- en Sint Joosland krijgt een bedrijventerrein naast de deur. Aan de Trekdijk mogen echter minder vervuilende bedrijven komen dan het college van plan was toe te staan.

Inwoners van Nieuw- en Sint Joosland demonstreren in de raadzaal van Middelburg tegen het plan voor een bedrijventerrein aan de Trekdijk vlak bij het dorp. © Maurits Sep

De gemeenteraad heeft donderdagavond de grenzen scherper gesteld om tegemoet te komen aan klachten van de dorpsbewoners over dalend woongenot.

Een flinke groep inwoners protesteerde voor de raadsvergadering voor de tweede keer in anderhalve week tegen de aanleg van een bedrijventerrein net buiten het dorp. Wederom hingen er spandoeken gericht aan de LPM met de oproep ‘laat ons niet stikken’. Bij de oppositiepartijen hadden de Nieuwlanders al steun gekregen en donderdagavond bleek dat ook de coalitie bereid was de inwoners verder tegemoet te komen.

Coalitiegenoten LPM, CDA, SGP en VVD stelden strengere milieugrenzen voor. Ze verrasten de oppositie daarmee. D66 en SP hadden daar zelf ook al een voorstel voor klaarliggen.

,,U kaapt ons voorstel”, reageerde Bas van der Reest van D66 gepikeerd. Willemien Treurniet van de ChristenUnie viel hem bij. ,,Waarom steunt de coalitie het voorstel van twee oppositiepartijen niet gewoon?” Volgens Piet Kraan van de LPM gaat de coalitie verder dan wat de oppositiepartijen willen. ,,Wij willen namelijk ook dat als het straks toch anders gaat, de raad en de inwoners daarbij betrokken worden.”

Het coalitievoorstel viel niet in goede aarde bij het college. LPM-wethouder Carla Doorn waarschuwde dat het financieel slecht is voor de gemeente en dus adviseerde zij de milieugrenzen niet zo ver te beperken. Het bedrijventerrein kan er minder aantrekkelijk door worden en dat kan betekenen dat er minder grond wordt verkocht.

,,Het is een afweging geweest tussen het financieel belang van de gemeente en het woon- en leefgenot van de inwoners”, verklaarde Kraan. ,,Het project gaat fors verlies lijden, maar we doen dat wel.” De oppositiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP steunden de coalitie uiteindelijk wel.

De milieugrenzen voor de Trekdijk worden dus strenger, maar er komt wel een bedrijventerrein. De voltallige oppositie sprak een voorkeur uit voor het alternatief dat was uitgewerkt door de Werkgroep Trekdijk, maar dat kreeg te weinig steun. Bovendien pleitten ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP voor een onafhankelijk onderzoek naar de haalbaarheid van zowel het voorstel van het college als dat van de werkgroep, maar ook dat idee sneuvelde.

Wel komen er nog onderzoeken naar wat er behalve bedrijven nog aan de Trekdijk kan komen. Dat worden studies naar verplaatsing de voetbalvelden vanuit het dorp naar de Trekdijk, naar een zoetwaterreservoir en naar een natuurbegraafplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.