MIDDELBURG – De stichting Wijk Dauwendaele stopt en houdt vanaf januari jaar geen activiteiten meer voor de wijkbewoners. Het dagelijks bestuur van de gemeente Middelburg weigert in 2020 nog langer subsidie te geven. ,,We hebben er geen vertrouwen in dat dit bestuur de zaak goed kan runnen”, aldus wethouder Carla Doorn.
Volgens haar deugt de financiële verantwoording niet, komt de stichting de prestatieafspraken niet na en worden er te weinig buurtactiviteiten gehouden. ,,Ook vinden er activiteiten plaats in het wijkcentrum aan de Kruitmolenlaan waar we vraagtekens bij zetten zoals familiefeesten.” De wethouder vraagt zich verder af of de opbrengst van de maandelijkse bingo ten goede komt aan de wijk. Ook zegt ze dat er al lang problemen zijn met de invulling van de bestuursfuncties. ,,Het huidige bestuur is van goede wil maar het vertrouwen in het goed functioneren ontbreekt.”
De bestuursleden Jeanne Sprengers en Saskia Jong zijn diep teleurgesteld. Ze hebben nog veel plannen maar kunnen zonder subsidie niet verder. Ze wijzen erop dat ze vier jaar geleden de boel overnamen nadat het vorige bestuur afhaakte. Sprengers: ,,Wij zijn geen accountants. Wij zijn vrijwilligers die er iets van proberen te maken.” Volgens hen dienden ze al jaren een boekhouding in die gebaseerd was op de financiële verantwoording van de laatste boekhouder.
Bingo
Jong: ,,Drie jaar lang was dat goed, nu niet meer.” Ze geven aan dat ze te weinig subsidie krijgen om de vaste lasten van het buurtcentrum te kunnen betalen. ,,We moeten dus zelf geld verdienen. Dat doen we met de bingo. Daar houden we zo’n honderd euro per keer aan over.” Ze erkennen dat ze soms toestaan dat families een feest of een rouwplechtigheid in het centrum houden. ,,Die hebben het niet breed. Die kunnen voor een paar tientjes hier terecht.” Ze vinden dat dat een manier is om ervoor te zorgen dat de wijk leefbaar blijft.
Vaste bezoekers van het centrum zijn ook teleurgesteld. Nadat ze via Facebook hoorden over het stopzetten van de subsidie kwamen ze bijeen in het centrum om Sprengers en Jong te steunen en nog even samen koffie te drinken ‘nu dat nog kan’. Karel de Kam (78) bijvoorbeeld. Na het overlijden van zijn vrouw kwam hij naar de koffieochtenden in het centrum en leerde daar nieuwe vrienden kennen. Hij heeft geen begrip voor het handelen van het college. Dat geldt ook voor Marianne Heijnen (76). ,,Ik kom hier voor de aanspraak. Waar moet ik straks heen?” Diana Jansen (48) ,,Het is hier altijd gezellig. Je leert hier veel mensen kennen. Dat is straks voorbij.”