Het nieuwe inzamelen

      Geen reacties op Het nieuwe inzamelen

Het nieuwe inzamelen

De inzameling van afval verandert. Vanaf 2021 verandert ook de berekening van de afvalstoffenheffing.

Wat verandert er in 2020?

Rolcontainers met microchip

Vanaf 1 januari 2020 houdt de gemeente bij hoe vaak u restafval en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) aanbiedt in rolcontainers. Dat gebeurt via een microchip op de rolcontainer. Rolcontainers zonder chip worden vanaf dan niet meer geleegd. De chip is nodig om te kunnen registreren hoe vaak uw rolcontainer aan de straat staat en geleegd wordt. Metalen verpakkingen bij plastic verpakkingen en drank- en zuivelpakken. Metalen verpakkingen, zoals blik, mogen bij de plastic verpakkingen, drank- en zuivelpakken worden ingeleverd. U kunt plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (PMD) gewoon samen in een doorzichtige zak doen. De afvalverwerker scheidt het blik van het plastic. Bekijk wat er wel en niet bij het PMD mag.

Nieuwe sleutelhanger

Per huisadres ontvangt u in 2020 één sleutelhanger met uitleg. Wanneer de sleutelhangers precies verstuurd worden, is nu nog niet te zeggen. Tot die tijd opent u ondergrondse containers zoals u dat gewend bent. De nieuwe sleutelhanger met chip gebruikt u vanaf het moment van ontvangst voor de ondergrondse containers voor: plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (PMD) textiel, restafval – voor inwoners zonder rolcontainers, zoals in de binnenstad, in hoogbouw en in straten waar de vuilniswagen niet kan komen groente- en fruitresten (GF) – alleen voor inwoners zonder rolcontainers voor GFT, zoals in de binnenstad en in hoogbouw papier – alleen voor inwoners van de binnenstad en de wijk Dauwendaele. Voor de glasbak heeft u nog steeds geen sleutelhanger nodig.

Afvalproeven zijn gestopt

In Stromenwijk, ’t Zand en Rittenburg en Arnemuiden-Noord zijn proeven gedaan met andere manieren van afvalinzameling. Deze proeven zijn beeïndigd. De afvalinzameling in deze wijken is nu gelijk aan de rest van Middelburg. Dat wil zeggen dat inwoners restafval en GFT in rolcontainers aanbieden, tenzij ze aangewezen zijn op ondergrondse containers hiervoor. In de meeste gevallen gaat het dan om inwoners in hoogbouw. Alle inwoners uit deze wijken brengen PMD naar de ondergrondse container, net als glas en textiel. Op de stickers op de ondergrondse containers is te zien welke afvalsoort erin mag.

Wat verandert er na 2020?

Na 2020 wordt de afvalstoffenheffing gesplitst in een vast tarief en een variabel tarief. Hoe minder vaak u dan restafval aanbiedt, hoe lager het variabele tarief is. U gaat namelijk betalen per keer dat u restafval aanbiedt. Mensen die vaak restafval aanbieden, zijn dan duurder uit dan mensen die dat minder vaak doen. U betaalt na invoering alléén voor restafval per keer. U betaalt niet naar het gewicht van uw afval. Het aanbieden van andere afvalstromen wordt wel bijgehouden, maar niet doorberekend. Het wordt bijgehouden om de inzameling te verbeteren.
Over 2020 betaalt u zoals gewoonlijk nog een vast tarief voor de afvalstoffenheffing. Eind 2020 stelt de gemeenteraad de tarieven voor de afvalstoffenheffing over 2021 vast. Het is nu dus nog niet te zeggen hoeveel u in 2021 gaat betalen. Inwoners ontvangen nog informatie over de veranderingen.

Middelburg afval- en papierkalender 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.