Enquête Woonpark Mortiere: Heerlijk wonen kan nog beter worden
Bewoners van Woonpark Mortiere in Middelburg waarderen de woonervaring in hun wijk met gemiddeld een ruime acht. De bewonersenquête die in april werd uitgevoerd levert naast een mooi cijfer ook suggesties voor verbetering op.
“Natuurlijk zijn wij blij met die acht, maar de suggesties voor verbetering en soms ook de kritiek van de respondenten vinden wij minstens zo prettig. Wij zijn ambitieus. Wij willen van die acht een negen maken”, vertelt commercieel manager van Heijmans Vastgoed, Gonny Spooren. In totaal kwamen er 126 reacties op de bewonersenquête.
Met goed doordachte suggesties voor verbeteringen laten bewoners op een positief kritische toon zien dat ze betrokken zijn bij de wijk. Veel respondenten geven aan nieuwsgierig te zijn naar de uitkomsten van de enquête en naar vervolgacties. De enquête blijkt een gelegenheid te zijn om bestaande gevoelens te uiten, wonen in Woonpark Mortiere leeft. De in het oog springende architectuur in een jaren dertig bouwstijl en de uitstraling van zowel de woningen als de wijk komt als meest positieve punt naar voren. Andere pluspunten zijn onder andere het groen en het water in de wijk en de aanwezigheid van speelvoorzieningen voor de kinderen. Direct gevolgd door de gemakkelijke, maar rustige ligging vlakbij het centrum van Middelburg, terwijl de belangrijkste uitvalswegen goed bereikbaar zijn. Voor de respondenten die behoefte aan een ontsluiting naar de N57 aangeven is er goed nieuws. In het najaar wordt hiermee begonnen.
De afwezigheid van voorzieningen zoals een winkel voor de dagelijkse boodschappen, kinderopvang, een basisschool, openbaar vervoer en horeca zien respondenten als een verbeterpunt. Ontwikkelaar Floris Horstink van Heijmans Vastgoed: “Woonpark Mortiere wordt een wijk van bijna 1500 woningen. Voorzieningen zijn gewoon nodig. Als wij samen met de gemeente en met de bewoners in gesprek kunnen gaan dan kunnen we vaststellen wat er leeft. Ik denk aan bewonersavonden en werkgroepen op thema”. Het consortium van Heijmans Vastgoed en ontwikkelaar AM Zeeland mag de gemeente nodig hebben om voorzieningen te kunnen realiseren en de verkeersveiligheid verder te optimaliseren, de opmerkingen dat de wijk moet worden afgemaakt en op sommige plaatsen al jaren een bouwput is wordt ter harte genomen. “We hebben de eerste slag gemaakt met het verfraaien van het gebied rondom het park”, zegt Horstink. Spooren: “We maken de wijk ook af. We zetten nu stappen voor bebouwing in Parkzijde, De Entree en Fase 7”. De nieuwe bouwprojecten worden opgezet met dezelfde ruimtelijkheid en allure als het al bewoonde gedeelte van de wijk.